06 53187176
bekijk het actuele rooster

06 53187176
bekijk het actuele rooster

Critical Alignment Yoga

Ruimte voor jezelf

critical alignment yoga

Bij Critical Alignment Yoga (CAY) is er veel aandacht voor het werken aan een juiste belijning in de yogahoudingen. Het gaat om de belijning van de wervelkolom én de verschillende lichaamsdelen onderling, de zogeheten ‘bewegingsketens’.

Stress en spanning zetten zich vast in het lichaam, zowel in de diepere als in de meer oppervlakkige spiergroepen; de ‘bewegingsspieren’. Spieren en dus ook gewrichten worden stijver, wat kan leiden tot een slechte houding en allerlei klachten. Iedereen kent wel zijn of haar specifieke spanningsplekken. Soms gaat het van kwaad tot erger. Er kunnen dan zelfs chronische klachten ontstaan. Het is daarom belangrijk om overspanning op te lossen of, beter nog, te voorkomen.

CAY lost spanning op. Dit gebeurt allereerst door heel bewust het lichaam te voelen en (weer) te leren kennen. Hier neem je écht de tijd voor. Je maakt gebruik van hulpmiddelen (tools) zoals strips, rollen, blokken en banden. Pas als het lichaam voldoende ontspannen is, beoefen je enkele yogahoudingen. Je leert goed gebruik te maken van je houdingsspieren rondom de wervelkolom, in plaats van de meer oppervlakkige bewegingsspieren. De bewegingsspieren laten met hulp van je ademhaling spanning los, de wervelkolom ondersteunt je houding en je ontwikkelt al doende kracht en ruimte in het lichaam. Je leert niet via het hoofd, maar via de ervaring, via het lichaam! Stap voor stap. De ontspanning en opgedane inzichten werken ook door in het dagelijks leven.

Als je spanning los wilt leren laten, spanningsopbouw wilt voorkomen of zorgvuldig aan je yogahoudingen wilt werken, is CAY zeer geschikt. Je beweegt rustig, met aandacht. Begrippen als ontspanning en ruimte krijgen daadwerkelijk betekenis voor je.

Sta echt
even stil