De yogahoudingen verbinden de zogeheten energetische ‘tegenpolen’. Dit zijn Ha (zon-yang) en Tha (maan-yin). Ha-tha wordt ook wel als ‘roerloosheid’ vertaald; stil, in verbinding, in balans.
Concreet bestaat yoga uit het beoefenen van houdingen (asana’s) en het regelmatig doen van ademhalings- en meditatieve oefeningen. Het is behoedzaam en aandachtig. Yoga richt zich in wezen op ‘loslaten’ en het weer laten stromen van levensenergie door het oplossen van spanningen in het lichaam. Het brengt je beter in balans. Letterlijk en figuurlijk voel je je innerlijk krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Je ervaart ook vaak meer innerlijke rust en kan je beter omgaan met de wisselingen en tegenslagen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt.
Het gaat tijdens de lessen om je eigen inzet en betrokkenheid. Het is geen zware training. Yogabeoefening zorgt er vanzelf voor dat je je steeds verder te ontwikkelt, zowel fysiek als geestelijk.
De ‘hatha’ les is afwisselend; rustgevende of harmoniserende houdingen, meditatieve stille momenten, gecombineerd met actieve en stimulerende houdingen of beweging. De lessen duren zo’n anderhalf uur en verlopen in een rustige ‘flow’. Je krijgt begeleiding bij de yogahoudingen en je raakt (meer) vertrouwd met je lichaam, je ademhaling en het richten van je aandacht. Daarnaast krijg je met enige regelmaat kort wat theorie over de achtergrond van yoga, yogafilosofie, energieleer en de relatie met het dagelijks leven.
De ‘gentle’ les op maandagochtend is rustig, met zachte aandacht voor de adem. Deze les is voor iedereen toegankelijk, maar bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die herstellend zijn van een ziekte of kampen met wat ernstigere fysieke of spanningsklachten.
De ‘yin’ les op dinsdagavond is als het ware de ‘tha’ van de ‘ha-tha’. Het is een rustige les, je verblijft relatief lang in de yogahoudingen. Het werkt diep in op het bindweefsel in je lichaam en geeft het nodige tegenwicht aan onze vaak ‘yange’ (druk, bezig, actief) energie.