06 53187176
bekijk het actuele rooster

06 53187176
bekijk het actuele rooster

Hatha Yoga

Ruimte voor jezelf

hatha yoga

In de huidige tijd zijn er diverse vormen van yoga die vaak als doel hebben om de mens prettiger in het leven te laten staan. Yoga is echter van oudsher een spirituele traditie, waarbij het gaat om inzicht in wie of wat je wezenlijk bent en het menselijk leven dan ook leert (door)zien voor wat het in essentie is.

Hatha yoga is een vorm die in het Westen het meest bekend is. Het is ook de basis van alle eigentijdse, soms ook de hele sportieve vormen. De lichaamshouding – asana – is hierbij het uitgangspunt. De lichaamshouding werkt ook door in je innerlijke houding en vice versa.

Yoga richt zich op ‘loslaten’ en het vrij laten stromen van energie.

Ha (zon) en tha (maan) komen samen. Het brengt energetische tegenpolen samen; in balans. Ha-tha wordt ook wel eens als ‘roerloosheid’ vertaald. 

Concreet bestaat yoga uit het beoefenen van houdingen (asana’s) en het regelmatig doen van ademhalings- en meditatieve oefeningen. Het is behoedzaam en aandachtig. Yoga richt zich in wezen op ‘loslaten’ en het weer laten stromen van levensenergie door het oplossen van spanningen in het lichaam. Het brengt je beter in balans. Letterlijk en figuurlijk voel je je innerlijk krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Je ervaart ook vaak meer innerlijke rust. Daardoor ga je meestal ook constructiever om met de wisselingen en tegenslagen die het leven nu eenmaal met zich mee kan brengen.

Het gaat tijdens de lessen om je eigen inzet en betrokkenheid. Het is geen zware training. Yogabeoefening zorgt er vanzelf voor dat je je steeds verder te ontwikkelt, zowel fysiek als geestelijk.

De ‘hatha’ les is  afwisselend; rustgevende of harmoniserende houdingen, meditatieve stille momenten, gecombineerd met actieve en stimulerende houdingen of beweging.  De lessen duren zo’n anderhalf uur en verlopen in een rustige ‘flow’. Je krijgt begeleiding bij de yogahoudingen en je raakt (meer) vertrouwd met je lichaam, je ademhaling en het richten van je aandacht. Daarnaast krijg je met enige regelmaat kort wat theorie. Dit gaat bijvoorbeeld over de achtergronden van yoga, yogafilosofie, energieleer en de relatie met het dagelijks leven.

De ‘gentle’ les op maandagochtend is rustig, met zachte aandacht voor de adem. Deze les is voor iedereen toegankelijk, maar bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die herstellend zijn van een ziekte of kampen met wat ernstigere (spannings)klachten.

De ‘yin’ les op dinsdagavond is als het ware de ‘tha’ van de ‘ha-tha’. Het is een rustige les, je verblijft relatief lang in de yogahoudingen. Het werkt diep in op het bindweefsel in je lichaam en geeft het nodige tegenwicht aan onze vaak ‘yange’ (druk, bezig, actief) energie.

Ontspannen
en loslaten