06 53187176
bekijk het actuele rooster

06 53187176
bekijk het actuele rooster

Waarom Yoga

Ruimte voor jezelf

waarom yoga

yoga body mind spirit

Iedereen heeft een verschillende reden om met yoga te beginnen. Dit kan op het lichamelijke vlak liggen, bijvoorbeeld het op een milde manier werken aan souplesse of spierversterking. Het kan ook zo zijn dat je gehoord hebt dat het goed is voor je gezondheid, of een ontspannende werking heeft. Of misschien heb je het gevoel dat er ‘meer’ is, waarmee je in verbinding staat.

Yogabeoefening helpt je meestal om dieper te ontspannen. Ook geeft het je hernieuwde energie en houdt je beter in balans. Dat is een basis om weer nieuwe ontdekkingen te doen en je verder te ontwikkelen, of misschien te ontdekken dat het gewoon (goed) is zoals het is in het huidige moment en hierop te kunnen vertrouwen.

Door de specifieke oefeningen, lichaamshoudingen (asana’s) in combinatie met adem leer je niet alleen je lichaam, maar ook je innerlijk, je gedachten en gevoelens beter te observeren en te accepteren. Je kan zeggen dat yoga een proces van zelfontdekking is, waarbij je op den duur kunt ervaren dat de yogalessen ook in je dagelijks leven doorwerken. Je kunt je bijvoorbeeld rustiger, stabieler en vrolijker voelen, meer energie hebben om dingen te ondernemen of je grenzen bewuster ervaren en beter voor jezelf opkomen. Het is een combinatie van de juiste inspanning en diepe ontspanning die doorwerkt. Uiteindelijk is yoga een bewustwordingsproces. Door bewustwording kunnen er veranderingen optreden.

Juist door niets te moeten, ontstaat er ruimte voor een ontmoeting met jezelf.

Wat yoga voor je betekent, ervaar je door het zelf te doen. Het is voor iedereen verschillend, maar het prettige is dat iedereen het kan, ongeacht je lichamelijke mogelijkheden of leeftijd. Je hoeft niet lenig of sterk te zijn. Je vertrekpunt bij yoga is namelijk altijd ‘nu’, om je vandaar uit verder te ontwikkelen.

Yoga bestaat al zo’n 5000 jaar en stamt oorspronkelijk uit oude Indiase tradities. Een spirituele stroming, gericht op het ontdekken wie of wat je als mens in wezen bent. Rond 1950 is yoga in het Westen geïntroduceerd en momenteel zijn er heel veel mensen die aan yoga doen en het als zeer waardevol beschouwen. Altijd al zijn wij, mensen, als levende wezens met bewustzijn, op zoek naar ‘wie of wat we in essentie zijn’ en een ‘gelukkig’ leven. Deze zoektocht ligt ook aan de basis van yoga.

Wees welkom!

studio akasha utrecht femke dekkers

Het is
even Stil